Göktürkçe Yazım Kuralları

Orhun har fleri kullanılarak yazılan metinde harfl er bitismez, ayrı yazılır. Sözcükler, aralarına üst üste iki nokta koyulmak suretiyle birbirinden ayrı yazılır. Bunun dısında herhangi bir noktalama isareti yoktur.
Yazı genellikle sagdan sola yazılır. Soldan saga yazıldıgı durumlarda har er de ters dönük olarak yazılır.
Orhun yazısında seslilerin çogu kez yazılmadıgı görülür. Sesliler ilk hecede yazılır, sonrasında gelen sesliler de aynıysa digerleri yazılmaz. Son harf sesliyle bitiyorsa o sesli de yazılır.
Ünlü uyumu vardır. Sözcük kalın ünlü ile baslamıssa kalın, ince ile baslamıssa ince ile sürer. Gelecek (ince), kalacak (kalın) gibi. Dudak benzesmesi vardır. Örnegin sözcük "a" ünlüsü ile baslamıssa, "e" ünlüsü ile bitemez.
Sözcükteki ünlülerin tümü "a" olabilecegi gibi eger baska bir ünlü gelmeliyse, bu kesinkes "ı" sesi olur. Genel kural; "a > ı", "e > i", "o > u", "ö > ü" seklindedir. "o" ile "ö" seslerinde durum biraz ayrıdır. "o > a" ile "ö > e" durumlarının oldugu sözcüklere denk gelinebilir. Nedeni, alınan eklerin "a/e" sesleri ile baslıyor olmasıdır. "o/ö" sesleri yalnızca ilk seslemde olur. Sonraki seslemlerde "u/ü" sesine dönüsür. Konusuruz (o > u), öpücük (ö > ü) gibi.
Iki ünlü yanyana ise ikisinin de adları okunur. Bir ünlü ile ünsüz yanyana geldiler ise hece olusur ve sözcükler de hecelenerek okunur.